Płytki do kuchni znaleźć jest nietrudno. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie charakteryzują się określonymi parametrami, które istotnie wpływają na ich trwałość. Podpowiadamy, jakie cechy płytek są naprawdę ważne i o co warto zapytać sprzedawcę przed zakupem.

Klasa ścieralności

To parametr, który wprost mówi nam o tym, jak intensywnie możemy użytkować daną płytkę. Oznaczany jest symbolem PEI. W przypadku płytek ściennych klasa ścieralności wynosi najczęściej PEI 1 bądź PEI 2. Takich płytek nie należy układać na ścianie. W przypadku podłogi kuchennej warto szukać płytek z klasą ścieralności PEI 3.

Antypoślizgowość

To parametr, który często jest pomijany. Tymczasem okazuje się, że w przypadku płytek podłogowych ma naprawdę bardzo duże znaczenie. W kuchni panuje bowiem na ogół większa niż w pozostałych częściach domu wilgotność. W związku z tym nie trudno o poślizgnięcie, jeśli postawimy na płytki, które same w sobie są po prostu śliskie. Antypoślizgowość oznaczana jest symbolem R. Im wyższa cyfra, tym płytka mniej śliska. Na antypoślizgowość zwracamy uwagę tylko wówczas, gdy szukamy płytek na kuchenną podłogę. W przypadku ścian nie ma ona znaczenia.