Kuchenną podłogę bardzo często decydujemy się wykończyć płytkami ceramicznymi. To naprawdę bardzo dobre rozwiązanie. Płytki są estetyczne, ich utrzymanie w czystości nie nastręcza większych problemów, do tego dostępne są w wielu wzorach i kolorach. Trzeba jednak pamiętać, że płytki charakteryzują się określonymi parametrami. Poniżej przybliżymy wybrane.

Klasa ścieralności

W przypadku płytek podłogowych ma ona naprawdę ogromne znaczenie. To bowiem od klasy ścieralności zależy, do jakiego pomieszczenia przeznaczone są płytki. Im wyższe natężenie ruchu, tym klasa ścieralności powinna być wyższa. Musi ona być wyższa również w tych pomieszczeniach, w których chodzimy w butach. W przypadku płytek kuchennych minimum to PEI wynoszące 3.

Twardość płytek

To kolejny parametr, na który warto zwrócić uwagę, jeśli interesują nas płytki kuchenne. Twardość mówi nam o tym, jak bardzo na zarysowania odporne są płytki. I tak jeśli szukamy płytek do kuchni, najlepiej postawić na takie, których twardość w skali Mohsa wynosi przynajmniej 5.